Szemhéj plasztika

A szemek az arc jellegének nagyon fontos meghatározói és sajnos az öregedés jelei -a ráncok- talán leghamarabb itt jelentkeznek. A lógó szemhéjak a szem körüli táskák gyakran kölcsönöznek fáradt, öreg külsőt tulajdonosuknak.

A szemhéjplasztikai műtét a szemhéjak bőrfölöslegének kimetszéséből áll, miáltal a tájék „megfiatalodik”. Egyidejűleg eltávolításra kerülnek a szemüregi zsír elődomborodásából adódó un. „táskák” is. A műtét ritka kivételtől eltekintve (pajzsmirigy működési zavar, cukorbaj, magas vérnyomás, vérzékenységi hajlam, véralvadásgátló gyógyszerek szedése) elvégezhető. Helyi érzéstelenítésben, abszolút fájdalommentesen végezhető ( az injekciózás kellemetlenségét leszámítva). A műtét végén szemhéjanként egy varrattal történik a sebzárás (mivel a varrat a sebvonal hosszában a seben belül fut), valamint egy papírszerű sebtapasszal, melyek 4-5 nap múlva eltávolításra kerülnek.

Szemhéjplasztika 10 legfontosabb kérdése

  • Mikor jött el a szemhéjplasztika ideje?

A korosodásra, öregedésre utaló jelekre, meglehetősen különbözően reagálunk. Van, akit már enyhe eltérés is zavar. Mások derűsen fogadják a kor árulkodó jeleit. Általánosságban az mondható, hogy a műtét iránti igényt a páciens fogalmazza meg. A plasztikai sebész feladata a várható eredményről és a lehetséges szövődményekről tájékoztatni a műtétet kérőt.

  • Mi a szemhéjplasztika célja?

A szemhéjak bőrfölöslegének, zsírsérv okozta “táskáinak” és esetleges izommegvastagodás miatti elváltozások mérséklése, eltüntetése. A beavatkozás után a szemtájék “nyitottabb” lesz, a szemek nagyobbnak tűnnek.

  • Mi az elváltozás oka?

Az életkor előrehaladtával egyre rugalmatlanabbá váló bőr megereszkedik, leginkább a gravitáció következtében. Családi hajlamosító tényezők (zsírtáska, száraz bőr) és az életmód (napozás, alkohol, nikotin) jelentősen befolyásolják az elváltozások jelentkezésének időpontját, valamint az elváltozások mértékét.

  • Mi a szemhéjplasztika várható eredménye?

A bőrfölösleg mérséklődése és a “táskák” eltűnése. Az eredmény beérésekor a szem nagyobbnak látszik. A szemek és közvetlen környezetük fiatalabbnak tűnik. A műtét után 2-3 hétig duzzanat és elszíneződés észlelhető. 3 hónap múlva már megítélhető az eredmény. (Ajánlatos elolvasni a hegekről szóló tájékoztatót!)

  • Hogyan történik a szemhéjplasztika műtéte?

A műtét végezhető helyi érzéstelenítésben (a Klinika a műtét után elhagyható) és igény esetén altatásban is (egy éjszakai megfigyelés követi a Klinikán).

  • Mennyi ideig tart a szemhéjplasztika műtéte?

Általában, a mindkét oldali műtét 1 órán belül lezajlik (felső és alsó szemhéjplasztika együtt, kb. 2 óra).

  • Van a szemhéjplasztika előtt kivizsgálás?

Igen, mint minden műtét előtt, a szemhéjplasztikát is megelőzik laboratóriumi vizsgálatok, és szükséges hozzá belgyógyászati szempontból való alkalmasság.

  • Van szövődménye a szemhéjplasztikának?

Ritkán. Mint minden műtét esetén itt is számolni kell, esetleges utóvérzéssel, fertőzéssel. Előfordulhat “alulkorrekció”, esetleg “túlkorrekció”.

  • Van varratszedés?

A műtét során a sebzés varrattal és sebragasztóval kerül ellátásra. Varratszedés a műtét utáni 4.-6. napon történik.

  • Szemhéjplasztika utáni életmód?

5-6 nappal a műtét után arcmosás lehetséges. Smink és óvatos testmozgás 2 hét múlva. Napozás, szolárium 3 hónapig kerülendő! Néhány napig kerülni kell a megterheléseket, mélyre hajlást, nehéz terhek emelését, hogy ne nőjön a fejben a vérnyomás. Ajánlatos napszemüveg viselése. Varratszedés után néhány nappal smink már alkalmazható.

Fül pasztika