A hasfal változásai leggyakrabban elhízás, elhízást követő fogyás, terhesség után kialakult maradandó elváltozás folytán jönnek létre. A hason lokálisan kialakult bőr és zsírfelesleg nem csak esztétikai, hanem funkcionális panaszokat, az összefekvő területeknél bőrbetegségeket, valamint pszichés zavarokat is okozhat.

A hasplasztika célja, a bőrön, zsírszöveten és a hasfalon keletkezett elváltozások megszüntetése, vagy helyreállítása. A műtéti metszés ívelt vonalban a két csípőcsontot összekötve, a szeméremdomb feletti barázdában, rejtett helyen halad. A megereszkedett bőrt a bőr alatti zsírszövettel együtt eltávolítjuk. Ezután a köldököt eredeti helyének megfelelően rögzítjük, majd a sebet több rétegben plasztikai varrattal zárjuk. A műtét végén kompressziós kötést, helyezünk fel.

Mikor indokolt  hasplasztika elvégzése?

  • Szülést, nagyarányú fogyást követően kialakult  megereszkedett ráncos hasfali zsírfelesleg esetén
  • Szülés után a hasbőrén kialakult striák, hegek esetén
  • Különösen zavaró kötényszerűen logóhas ( kötényhas) esetén
  • Köldök körüli bőrfelesleg esetén
  • Azokban az esetekben mikor a hasi zsírfelesleg nem távolítható el zsírleszívással

 

Mire lehet számítani hasplasztika elvégzése után?

Feltételek: A sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük. A műtétet minden esetben altatásban végezzük.
Beavatkozásidőtartama:  2-3 óra
Kötelező klinika tartózkodás: 1 éjszaka
Munkaképesség: 10-14 nap után
Varratszedés: 14 nap után
A műtét után: A felhelyezett nyomókötés, vagy fűző viselése feltétlenül szükséges 4-6 hétig.
Kockázatok: Szövődmények mint bármely más műtétnél itt is előfordulhatnak.A  műtét velejáró következményeként a terület duzzanata, bevérzése, esetleges gyulladása, illetve heggyógyulási zavarok jelentkezhetnek.

A hasplasztika esetében a szövődmények közül megemlítendő a savóképződés, illetve a felületes bőridegek esetleges sérülése miatti érzészavar.  Nagyobb szöveteltávolítás esetén igen ritkán thrombózis, embólia fordulhat  elő. Ha thrombózisra való hajlam gyanúja merül fel, akkor  a műtét előtt, véralvadásgátló készítmények adásával készítjük elő a pácienst.

 

Gyógyulás hasplasztika után

  • Műtét  után nyugalom javasolt, de könnyű testmozgás szükséges és megengedett.
  • A műtét után jelentős fájdalommal  nem  kell számolni, de a hasfal bőrfeszülése és a sebvonal  érzékenyésége egy  ideig jelentkezhet.
  • A műtéti területen átmenetileg  érzéketlenség  jelentkezhet,   amely a műtét utáni 6-8 hónap múlva  szűnik meg.
  • A műtét  után néhány napig a bavatkozás területéről csöveken keresztül vezetjük  el a felesleges  váladékot.
  • A varratvonal  idális esetben cérna vékonyan gyógyul, amely fégleges formáját fél-1 év utén éri el. Nem megfelelő gyógyulás esetén vaskosabb heggel  gyógyul.  Ebben az esetben hegkorrekcióra  lehet szükség.