Mellnagyobbítás implantátummal

A mellnagyobbítás során beültetésre használt mellimplantátumok alapanyaguk, felszínük, formájuk szerint változhatnak.

Az implantátumok felszíne lehet sima, vagy “érdesített” felszínű, melynek szerepe a tokképződés (lsd.később) csökkentésében van. Alakja lehet low profil (laposan formált), vagy high profil(magasan formált), illetve csepp alakú, attól függően, hogy a behelyezés izom alá, vagy mirigy alá történik, illetve az emlő meglévő formájához melyik alkalmazása a legelőnyösebb

Hova történik  az implantátum behelyezése?

Az implantátum a nagy mellizom (pectoralis maior) alá, illetve az emlőmirigy alá, közvetlenül az izom fölé helyezhető.

Mindkét eljárásnak megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai.

A legkorszerűbb implantátumok a koezívgéllel töltött  implantátumok, amelyben a szilikon nem folyékony állapotban van jelen, tehát  ha a  tok megsérülne, repedne, vagy egyéb mechanikai  hatásra a tok elszakadna, a szilikon nem szivárog ki  szövetek közé.

A “természetesebb” megoldás a mirigy alá helyezés, de ha túl kicsi a mirigyállomány és a bőr alatti zsírszövet, a kapott formán nagyon látható a plasztikai beavatkozás. Ilyen esetekben, ha izom alá tesszük az anyagot, a plusz izomréteggel jobb eredményt érhetünk el. Az izom alá helyezett esetekben az egyik leggyakoribb késői szövődmény (lsd.később) a capsula képződés veszélye kisebb.

Az aktív, versenyszerű sportolásban, testépítésben azonban az izom alatti beültetés akadályozhat, és itt az anyag elmozdulásának lehetősége is nagyobb. Kevésbé megereszkedett, atrophias (sorvadt) emlőknél, a bőrfelesleg kimetszése bizonyos esetekben elkerülhető, ha a mirigy alá helyezzük az implantátumot, és ez kifeszítheti a megereszkedett emlőket, míg izom alá ültetésnél ezt nem érhetjük el.

Az izom alá helyezett implantátum az izom és a mellkasfal közé helyezve pozícióját megtartja, így nehezebben ereszkedik meg a mell. Ez azonban hátrány is lehet abban az esetben, ha a saját emlő megereszkedik, az implantátum pedig marad az eredeti helyén. Így kettős kontúrú emlő alakulhat ki, ahol az első domborulatot az implantátum, az alatta levőt pedig a saját emlő adja, ez az elváltozás zavaróbb lehet annál az esetnél, ahol együtt ereszkednek meg (mirigy alá helyezett esetben) a lógó emlők átlagos képét mutatva.

Hogyan történik  a mellnagyobbítás műtét?

A mellimplantátum beültetése történhet az emlőbimbó körüli, hónalji, illetve emlő alatti metszésből. Az emlőbimbó körüli metszés szép heg esetén szinte észrevehetetlen, de ha a hegképződésben bármiféle kis zavar lép fel, nagyon szembetűnő, ezenkívül kicsi emlőbimbó esetén nem alkalmazható. A hónalji metszésből általában csak izom alá tudunk behelyezni, illetve kivágott ruha viselésekor esetleg látható a heg rossz gyógyulási hajlamot mutató esetekben. Az áthajlási redőben ejtett metszés álló helyzetben tulajdonképpen akkor is alig látszik, ha a hegképződés nem túl szép és mind a mirigy alá, mind az izom alá helyezéskor jó behatolási terület. A hegek általában 3,5-4,5 cm hosszúak.

A mellnagyobbítás műtét altatásban történik, előtte anaesthesiológiai vizsgálattal. Amennyiben nincs komplikáció, a műtét utáni napon lehet a kórházat elhagyni. Az első napokban kellemetlen, fájdalmas feszülés érezhető, mely napról-napra csökken. Varratszedés 10-14. napon történik.

Mire lehet számítani a mellnagyobbító műtét elvégzése után?

Egyéntől függetlenül 3-4 hét alatt teljesen hozzá lehet szokni az új emlőhöz. 3-4 hétig tartózkodni kell a nehéz tárgyak emelésétől, különösen az első napokban a kar fej fölé emelésétől. 6 hétig éjjel-nappal melltartót (ez általában elasztikus sportmelltartó) kell viselni. 4 hét után éjszaka elhagyható, 6 hét után nappalra sem kötelező a viselése, de bizonyos esetekben ajánlott. A későbbiekben teljes mértékben vissza lehet térni az előző életvitelhez.

Mellnagyobbítás, mellfeltöltés saját zsírral

A saját zsír feltöltéses emlőnagyobbítás módszerének igen nagy előnye, hogy egyszerre két irányból is tudunk segíteni a páciensnek. Eltávolítjuk a felesleges, zavaró zsírpárnákat, és ezzel növeljük meg a mellek térfogatát.

Igen sokan szeretnék mellük méretét megnövelni, de tartanak az emlőimplantációtól, az emlőimplantátum kockázataitól, e páciensek részére is igen előnyös megoldást jelent a mellfeltöltés.

E módszerrel nem kerül idegen anyag a szervezetbe, az ezzel járó kockázati tényezőkkel így nem kell számolni. A mell formája, mozgása természetes marad, ugyanez mondható a tapintására is

Kinél lehet érdemes mellfeltöltést végezni?

Mellfeltöltést a legtöbb esetben alkalmazható módszer az emlő volumenének fokozására, az emlők kerekebbé, feszesebbé tétele érdekében.

Mit kell tudni a beavatkozásról?

Speciális, külön az emlő zsírfeltöltéséhez kifejlesztett eszközökkel távolítjuk el a zsírfelesleget azon testrészekről, mely területen zsírfelesleg van.

A saját zsír feltöltésnél a speciális kanüllel eltávolított zsírszövetet az emlőkbe juttatjuk vissza. Az emlőmirigy, és az emlőizomzat alá, valamint az emlőszövet főlé, így megnövelhetjük meg az emlők térfogatát, miközben az emlőszövet “érintetlen” marad. A saját zsír mellfeltöltés segítségével az emlőket több mérettel is képesek vagyunk megnövelni, azonnal látható eredménnyel. Évtizedek óta végzett zsírátültetés  tapasztalata alapján az átültetett zsírsejtek 70-90%-a tud megtapadni új helyén.

Vénás szedálást alkalmazunk a helyi érzéstelenítést kiegészítve, így a páciens nem érezhet semmi fájdalmat, végig aludhatja a beavatkozást, ugyanakkor a beavatkozást ambulánsként el lehet végezni. A páciens a beavatkozást és a néhány órás obszervációt követően otthonába távozhat.

A mellfelvarrás

A mellplasztikára altatásban kerül sor, és kb. 2-2,5 órát vesz igénybe. Miután a plasztikai sebész eltávolította a felesleges bőrt, a mellbimbó feljebb kerül, melynek mérete csökkenthető. A mell feszességét a mell alatt elhelyezkedő varrattal véglegesíti a sebészed.
A mellfelvarrás végén a mellekre rugalmas, szoros kötés kerül, másnap a kötést kompressziós melltartóra cseréli plasztikai sebészed, vagy a pozícionáló pánt és a melltartó a mellplasztika után rögtön kerül fel a mellekre. A speciális sportmelltartót 5 hétig kell viselned annak érdekében, hogy a műtétnél kialakított helyzetben rögzüljön a melled. A mellfelvarrást követően 1 éjszakát kell a kórházban töltened (a plasztikai sebész indokolt esetben meghosszabbíthatja). Ezt a rövid időt egy kényelmesen felszerelt, légkondicionált, saját fürdővel ellátott szobában fogod tölteni.
A mellplasztika után hegvonal marad a bőrön, néhány látható és nem látható helyen, mely a mell természetes vonalán helyezkedik el. A műtéti hegek maradandóak, az idő múlásával azonban folyamatosan halványodnak.

Milyen kockázatai vannak a mellfelvarrásnak?

Ilyen kockázati tényező lehet az utóvérzés, fertőzés, gyulladás, keloidos hegképződés. Mellfelvarrás után néha előfordul, hogy a mellek nem tökéletesen szimmetrikusak, a mellbimbók elhelyezkedése minimálisan eltérhet egymástól. A mellbimbó érzékenysége megváltozhat a mellplasztikai beavatkozás következtében, habár ez általában átmeneti. A mellbimbó és a mell tartós érzéketlensége ritka esetben fordul elő. Mivel a mellfelvarrás a mirigyállományt is érinti, a későbbiekben szoptatási nehézség alakulhat ki.

Mire lehet számítani mellfelvarrás után?

A mellplasztika után rendszeresen részt kell venned kontroll vizsgálaton. Varratszedésre a mellfelvarrást követő 10-14. napon kerül sor. A speciális melltartót még varratszedés után is hetekig hordanod kell. Melleid végleges formájukat kb. 3-4 hónap alatt veszik fel. A mellplasztikát követő 1 hónapban kíméletesen kell bánni a testrésszel, a fizikai munkától, erős terheléstől óvakodni kell! Foglalkozásodtól függően 1 hét múlva visszatérhetsz a munkába. Bármilyen kérdés vagy panasz esetén vedd fel a kapcsolatot plasztikai sebészedet.