Álomból valóság

Meglepődtem, amikor beléptem a kaposvári Seffer–Renner magánklinika ajtaján. Valóságos luxushotelben éreztem magam. Az igényesen, és remek ízléssel berendezett helyiségek egyáltalán nem emlékeztettek a bennem élő kórházképre. Minden harmonikusnak, és nyugodtnak tűnt. Sőt. Később a valóság is ezt igazolta.

Az Európai szinten is páratlan intézményt Dr. Seffer István és felesége álmodta meg 12 évvel ezelőtt. 1992-ben, amikor a magánkórház megnyitotta a kapuit, még közel sem volt ennyire széles a profiljuk, és a vendégkörük, mint ma. Egy műtővel és három kórteremmel kezdték, de ma már elmondható, hogy a több százmilliós beruházás végén 1350 négyzetméteren szolgálják ki a járó- és fekvőbetegeket Közép-Európa legnagyobb műtőkapacitásával rendelkező intézményében.

– Ön szerint minek köszönhető ez a hatalmas siker-sztori? – kérdezem Dr. Szabó Szilárd plasztikai sebészt, az intézmény sebészeti csapatának tagját.

– Mindenekelőtt a szakértelemnek, és annak a hozzáállásnak, amelyet Seffer tanár úr képvisel. Nálunk a beteg az első. Filozófiánkban nem férnek meg személyes csatározások, hierarchia-harcok. Legfontosabb, hogy a páciens elégedetten távozzon. Hiszünk abban, hogy a hozzánk fordulóknak a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani. Ha valaki olyan kéréssel, problémával jelentkezik, amire nem tudunk száz százalékos megoldást kínálni, megkeressük számára a megfelelő szakembert.

– Ritkaságnak számít az is, hogy egy cég minden befolyt pénzt visszaforgasson a technikai fejlesztésbe.

– Valóban fantasztikus lehetőség és előny, hogy olyan műszerekkel dolgozhatunk, amelyek Európában, sőt Amerikában is ritkaságszámba mennek. Ilyen például az amerikai mikrofűrész, amely teljesen biztonságos és fájdalommentes beavatkozást tesz lehetővé az orrműtéteknél, vagy említhetném a sebészeti dióda-lézerünket is, amelyet elsősorban preparálásra és vérzéscsillapításra használunk, de alkalmas akár a foggyökerek és visszerek kezelésére is. A háromdimenziós tervezőprogramunk is újdonságnak számít. Gondolja csak el, mekkora élményt jelent a páciens számára, hogy térben is megnézheti, hogy milyen lesz a műtét után!

– Ha jól tudom, nemcsak a felszereltségükről, hanem a speciális technikai megoldásaikról is híresek!

– Igen, például Seffer tanár úrról nevezték el a pillangó plasztikát, de Németországban is az ő módszerével oktatnak.

– Sokszor hallottam már, hogy a plasztikai sebészetben nincs már mit fejlődni, ne várjunk áttörő újdonságokat. Úgy tűnik, mégiscsak akadnak bizonyos különbségek.

– Én hiszek az újítások szükségességében. A plasztikai sebészet sikeressége nem a nagy változásokon, hanem az apró részleteken múlik. Egy-egy műtét sikere pont a részletek kidolgozottságától függ. Talán ezért is „terelődtem” a sebészettől a plasztika felé. Fontos, hogy mindig a lehető legjobb tudásunkat nyújtsuk. Mindig igyekszünk a lehető legkisebb metszésből és legkevesebb fájdalommal megoldani a változtatást. Csak legvégső esetben varrjuk fel az emlőt, ameddig csak lehet implantátummal „emeljük” meg a kebleket. Sokkal eredményesebb és esztétikusabb megoldás. A fájdalommentességre különösen nagy hangsúlyt fektetünk. Számos külföldi vendégünk kifejezetten azért keres fel minket, hogy elkerüljék a felesleges hegeket és fájdalmat.

– Külföldről is érkeznek vendégek?

– Hogyne! A vendégkörünk 20-30 százaléka határon túlról érkezik, vannak amerikai és ausztrál pácienseink is. A magánklinikát Kaposvárra „álmodták” meg. Egyfelől itt kezdődött Seffer tanár úr sebészi magánpraxisa, másrészről a nyugati minták is igazolták, hogy a nyugodt, kisvárosi környezet ideálisabb egy szépészeti és egészségügyi központ létrehozására. Nem tévedtek. A földrajzi elhelyezkedés sem a páciensek jelentős részét adó budapestieket, sem a más országokból érkezőket nem zavarja abban, hogy felkeressék az európai szintű rekreációs intézményt, ráadásul itt rövid idő alatt egy helyen elvégezhető a teljes kivizsgálás.

– Ön mióta dolgozik a klinikán?

– Több mint másfél éve. 1998-ban, még általános sebészként egy belgiumi gyakorlat során ismerkedtem meg a szépészeti műtétekkel, és kedvet kaptam a tudásom fejlesztéséhez. Miután hazatértem, már elsősorban a plasztikai sebészettel foglalkoztam, számos kórházban tanultam. Akkor tanácsolta egy kollégám, hogy ha igazán érdekel a szakma, akkor jelentkezzem a Seffer-Renner Magánklinikán. Egy hónapra mentem, de azóta is itt vagyok. Rögtön beleszerettem a helybe. Amikor beléptem, kicsit olyan érzésem volt, mint amikor egy gyereket beengednek egy hatalmas játékboltba. Minden adott a profi, minőségi munkához. Összeszokott csapat vagyunk. A négy tagból álló orvosi team naponta 2 műtőben dolgozik folyamatosan, átlagosan öt nagyobb, és több kisebb műtétet végezve.

– Apropó: műtét! Önnek melyik a kedvenc területe?

– A sebészeten belül az arc érdekel a leginkább. Hiszen: ez a legnagyobb kihívás. Ez van szem előtt, ezt látják a legtöbben. Nem lehet hibázni. Nagyon látványos eredményeket tudunk elérni, néhány óra alatt éveket lehet fiatalítani a vonásokon, legtöbbször látható metszések nélkül. Soha nem az a célom, hogy egy operált arcot csináljak, hanem olyat, amelyikről nem mondható meg, hogy mi is történt vele valójában, csak annyi látszik: jól néz ki a viselője. Jó látni, amikor a műtét után a tükörbe pillantva a páciens megkönnyebbül. Ki tudja, micsoda komplexustól, gyötrelmektől szabadítottuk fel?! Felemelő érzés, hogy részese lehetek az álmai megvalósulásának.

– Nem tudom eldönteni, hogy gazdaságosság szempontjából mi a jobb, ha valaki nagyon elégedett, és nem jön többet, de ajánlja az ismerőseinek, vagy ha valaki folyton visszajár „igazítgatni”.

– Szerintem nincs jobb reklám, mint az elégedett vendég. Nekem nagyon fontos a kapcsolattartás, a visszajelzések. A pácienssel kialakult kapcsolat a műtéttel nem ér véget. A mell-műtéteinkre például egész életre szóló gondozást is vállalunk. Vannak akik szeretik elmesélni, megmutatni, „eldicsekedni” az eredménnyel. De akadnak olyanok is, akik még változtatnák ezt-azt. Ez alkati kérdés. Maximalista vagyok. Ha a szépből is lehet szebbet csinálni, akkor miért elégednénk meg a széppel?! Talán nem véletlen, hogy a mi kezeink munkáját dicsérik sokan a magyar Miss World és a Miss Universe szépségei közül is. Munkánk legnagyobb elismerése, hogy idomaik a természettől valónak tűnnek.

– Magánemberként szereti a „művi” formákat?

– Miért is ne? Sokan elcsodálkoznak, amikor elmesélem, hogy közeli családtagjaimat is operáltam már. Pedig nincs ezen semmi furcsa. Hiszen: hogyan is vállalhatnék másokon végzett munkámért felelősséget, ha azt a saját szeretteimen nem merném alkalmazni? Alapelvem, hogy semmi olyan beavatkozást nem javaslok a pácienseimnek, amit magamnak, vagy szeretteimnek ne javasolnék.

szöveg Lehoczky Mirjam

portré Havaspress – Havas Miklós

(Cím és telefonszám a Shopping Guide-ban)

Pécsi Exkluzív Magazin cikk letölthető innen!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]